Cloud Software Program
By 2015 the Finnish software industry will substantially increase the value of its software assets due to it’s world-class capability and know-how to efficiently and competitively develop, deliver and use software competencies with a focus on defining, building and utilizing software assets and new ecosystems that have the largest sustainable value add for the global business.
News & Events
Avoin tietoliikennejärjestelmä mahdollistaa pilviohjelmistojen kehittäjille uusia liiketoimintamalleja
Teleoperaattoreiden tarjoamat avoimet rajapinnat palveluiden kehittäjille tuovat uuden ja merkittävän mahdollisuuden suomalaiselle tietotekniikka- ja viestintäteollisuudelle.
2010/11/03
Teknologia, liiketoimintamallit, yksityisyys sekä käytettävyys ovat avointen rajapintojen kriittisiä kysymyksiä. Teleoperaattoreiden tärkein palvelu on ollut puheenvälitys. Uusia palveluinnovaatioita on etsitty aktiivisesti, mutta tulokset ovat olleet toistaiseksi varsin vaatimattomia. Yksi merkittävä syy uusien innovaatioiden vähäisyyteen on ollut suljettu strategia. Tilanne on nyt kuitenkin muuttumassa: avoimuus ja avoin innovaatio ovat uusia vallitsevia käytäntöjä.  Pilvilaskenta tarjoaa luontevan teknologisen taustan avoimille rajapinnoille. 

Suuret internet-yhtiöt, kuten Google, Amazon, Flickr ja Yahoo, ovat hyödyntäneet avointa innovaatiota jo pitkän aikaa. Myös teleoperaattorit voivat hyötyä avoimuudesta. Yksi ajatus on tarjota avoimia rajapintoja palveluiden kehittäjille. 

Monioperaattoriympäristössä rajapinnat on tarjottava internetin kautta virtuaalisesti siten, ettei kehittäjien tarvitse tietää eri operaattoreiden fyysisiä rajapinta- eli API-osoitteita (application programming interface). Osoitteet pitää määritellä niin, että ne ovat laajennettavissa ja käytettävissä eri ohjelmointiympäristöissä ja päätelaitteissa. Standardoinnissa on menossa kansainvälisesti useita hankkeita avoimien rajapintojen yhtenäistämiseksi. Teknologia ei kuitenkaan välttämättä ole suurin haaste avointen rajapintojen menestykselle. Palveluiden kehittäjille rajapintojen käyttö pitäisi olla kohtuullista ja tasa-arvoista, mutta toisaalta myös sisällöntuottajien, mainostajien ja teleoperaattoreiden tavoitteet on otettava huomioon.

Hyvä käytettävyys on oleellinen osa uuden palvelun konseptointia. Erilaiset koontamispalvelut (mashup) voivat hyötyä monella tavalla operaattorin tarjoamista avoimista rajapinnoista.  Muiden rajapintojen ja ohjelmistojen kanssa avoimet rajapinnat mahdollistavat täysin uusia palveluinnovaatioita. Paikannus, maksaminen, viestintä ja profiilitieto ovat esimerkkejä avoimien rajapintojen tarjoamista palvelukomponenteista.

Avoin tietoliikennejärjestelmä vastaa myös Cloud Software-ohjelman läpimurtotavoitteisiin, joita ovat ohjelmistoteollisuuden parempi kannattavuus, kansainvälinen kilpailukyky sekä uuden ekosysteemin kehittäminen pilviohjelmistojen ympärille. Cloud Software –ohjelman teollisuuskumppanit, mm. TeliaSonera, Ericsson, NSN, Nokia, F-Secure ja Tieto sekä akateemiset partnerit VTT, Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja Aalto-yliopisto tarjoavat korkeatasoisen verkoston avoimia rajapintoja koskevalle tutkimukselle. Avointa tietoliikennejärjestelmää on tutkittu Aalto yliopiston Tietotekniikan laitoksella.  Laitos osallistuu Cloud Software-ohjelmaan.

 

Lisätietoja:

Yrjö Raivio (yrjo.raivioATtkk.fi)

Puh. +358 50 568 9672

http://www.cse.tkk.fi/

Artikkeleita:

1) Raivio, Y, Luukkainen S, & Seppälä,S 2011, ’Towards Open Telco –
Business Models of API Management Providers’, HICSS-44, Kauai, Hawaii,January 4-7, 2011.
2) Suikkola, V 2010, ‘Open Exposure of Telco Capabilities - Identification of Critical Success Factors for Location-based Services in Open Telco’, The Sixth International Conference on Wireless and Mobile Communications (ICWMC 2010), Valencia, Spain, September 20-25, 2010.
3) Raivio, Y, Luukkainen, S & Juntunen, A 2009, ‘Open Telco: A New Business Potential’, Proceedings of the 5th ACM Mobility Conference 2009, ACM, Nice, France, September 2 - 4, 2009.
4) Raivio, Y 2008, ‘The Broker - A Solution for Global Mobile Services’, Proceedings of the ICIN 2008 - the 11th International Conference on Services, Enablers and Architectures Supporting Business Models for a New Open World, Bordeaux, France, October 20 - 23, 2008.

 

 

CLOUD SOFTWARE

Cloud Software on Tieto- ja viestintätekniikan tutkimus Oy:n (Tivit) ICT-SHOK huippuosaamiskeskittymän ohjelma, jota rahoittaa Tekes. 2010 alkaneeseen nelivuotiseen hankkeeseen kuuluu 20 yritystä ja 7 tutkimusorganisaatiota Suomesta. Hankkeessa kehitetään läpimurtoja pilviteknologian, lean yritysten ja –liiketoimintamallien alueella hyödyntäen käyttäjäkokemusta ja tietoturvaa kilpailuetua tuovina elementteinä. Hanke päättyy 2013 lopussa.