home > News in Finnish > Kajaanin datakeskukseen pilvialustaa hyödyntävä digitaalisten palveluiden kehityslaboratorio

News in Finnish

RSS
2012.10.16

Kajaanin datakeskukseen pilvialustaa hyödyntävä digitaalisten palveluiden kehityslaboratorio

Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n Kajaanin datakeskukseen perustetaan vapaan lähdekoodin ohjelmistoihin perustuva pilvilaskennan ja digitaalisen palveluiden tutkimus- ja tuotekehitysympäristö.
Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n Kajaanin datakeskukseen perustetaan vapaan lähdekoodin ohjelmistoihin perustuva pilvilaskennan ja digitaalisen palveluiden tutkimus- ja tuotekehitysympäristö. Forge-nimellä toimivan laboratorion toiminnasta vastaa Tieto ja Viestintätekniikan tutkimus Oy eli Tivit. 

Forge mahdollistaa julkisin varoin tuotettujen avoimien tietoaineistojen paremman hyödynnettävyyden uusia digitaalisia palveluja kehitettäessä. Kehitysympäristössä ohjelmistoja ja palveluita voidaan myös testata asiakkailla ennen kuin ne siirtyvät tuotantoon Forgen ulkopuolelle kaupallisten pilvipalvelutarjoajien ympäristöihin. Forgessa nuori aloittava yritys saa palvelunkehitystyössä ammattilaisten avun, yhteistyöverkostot sekä tietokoneresurssit helposti ja tuetusti käyttöönsä yhdestä paikasta. 

Toimintansa vakiinnuttaneille yrityksille houkuttimena on matala kynnys kokeilla uusia konsepteja yhdessä muiden organisaatioiden kanssa turvallisessa ja yhteistyömalleja tukevassa kehitysympäristössä. Kolmantena hyötyjänä ovat yritykset, joiden palveluja ja tuotteita voidaan jatkojalostaa ja hyödyntää uusia digitaalisia palveluita suunnitellessa ja toteutettaessa.

"Forge sallii käyttäjille turvallisen ja tuetun pääsyn korkealuokkaisiin uusiin pilvipalveluihin", Tekesin rahoittaman Cloud Software -ohjelman päällikkö ja F-Securen johtaja Janne Järvinen toteaa. 

Esimerkiksi vuonna 2013 lopussa päättyvän Cloud Software-ohjelman parhaimmat tulokset jatkojalostetaan tässä uudessa digitaalisten palveluiden kehityslaboratoriossa. Forgeen nojaa myös kehitteillä oleva, uutta pilviliiketoimintaa luova,ekosysteemihankeFinnCloud . Siinä ovat mukana ECE Oy, Nethawk Oyj, F-Secure Oyj, Hammerkit Oy, Nestronite Oy ja Tieteen tietotekniikan keskus CSC yhteistyössä Kainuun Etu Oy:n kanssa. Uusia kumppaneita haetaan koko ajan mukaan. Tekesin tukeman Finncloudin kesto ensimmäisessä vaiheessa on 18 kuukautta ja kokonaisbudjetti noin 3 miljoonaa euroa.

Kajaanin datakeskus on sekä ekotehokas että kustannustehokas ratkaisu. Palvelimet jäähdytetään ulkoilman avulla ja primääri sähköteho tuotetaan sertifioidulla vesivoimalla. Datakeskus pyrkii energiatehokkuudessa PUE-arvoon 1.15, joka tarkoittaa jopa 20 prosenttia parempaa energiatehokkuutta CSC:n nykyisiin laitetiloihin verrattuna. PUE-luku (Power Usage Efficiency) ilmaisee palvelinkeskuksen kokonaisenergiankulutuksen ja palvelinten kuluttaman energian välisen suhteen.

Lisätietoja:
Tivitissä toimivan Forge-ohjausryhmän puheenjohtaja, kehityspäällikkö Pekka Lehtovuori, CSC
+358503819723
Forgen johtaja Jari Juopperi, Tivit
+358405068552

Tivit

Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy kiihdyttää suomalaista tieto- ja viestintätekniikan osaamisenkehittämistä tavoitteena alan liiketoiminnan kasvu sekä uudet työpaikat. TIVITin, yhden Suomen innovaatiopolitiikkaa toteuttavan strategisen huippuosaamisen keskittymän (SHOK), tehtävänä on yhdistää, systematisoida ja tehostaa toimialansa kehitystyötä ja saada tutkimuksen tulokset virtaamaan liiketoiminnan käyttöön entistä nopeammin.

CSC

CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy on voittoa tavoittelematon opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima osakeyhtiö, joka tarjoaa korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille tietoteknistä tukea ja resursseja: mallinnus-, laskenta- ja tietopalveluja. Tutkijat voivat käyttää Suomen laajinta tieteellisten ohjelmistojen ja tieteen tietokantojen valikoimaa sekä Suomen tehokkaimpia supertietokoneita Funet-tietoliikenneyhteyksien kautta.
PrintPrint
BackBack